Iftitah Majlis Ma’arif

0
156

Mengawali pembukaan tahun pelajaran baru 1440-1441 H Madrasah Salafiyah, Majlis Ma’arif (Bidang pendidikan dan pengajaran) Pondok Tremas Pacitan menggelar Iftitah Majlis Ma’arif yang dihadiri oleh Dewan mustasyar, pengasuh, kepala madrasah, dan seluruh asatidz, di aula Pondok Tremas Pacitan, Selasa malam (18/6).

Iftitah Majlis Ma’arif rutin digelar setiap tanggal 15 Syawwal. Acara ini diisi dengan arahan-arahan penting kaitanya dengan pengembangan pendidikan dan pengajaran, pada forum ini diperkenalkan pula para asatidz baru yang diminta untuk berkhidmat di Pondok Tremas Pacitan.

Ketua Majlis Ma’arif KH Luqman Harits Dimyathi dalam sambutan pengarahannya berpesan, agar para pengurus selalu istiqamah dan tetap konsisten pada pengabdian melalui pendidikan dan pengajaran di Pondok Tremas serta mendorong mereka untuk dapat melaksanakan tugas mendidik dan melayani para santri dengan penuh keihklasan dan tanggung jawab.

Sementara itu, Iftitahuddirosah (pembukaan tahun pelajaran baru) Pondok Tremas resmi dibuka pada hari ini (19/6). Iftitah menandai dimulainya kembali seluruh aktifitas pendidikan di Madrasah Salafiyah yang sebelumnya diliburkan sejak tanggal 21 Sya’ban lalu.